Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

«Ανάγκη στήριξης πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στον τομέα της Στέγασης και της απόκτησης Ιδιωτικής Χρήσης Οχήματος» -ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 24/4/2025
Του: Φωτόπουλου Στυλιανού, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Την κ. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη στήριξης πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στον
τομέα της Στέγασης και της απόκτησης Ιδιωτικής Χρήσης Οχήματος»
Κυρία, κύριοι Υπουργοί,
Η στήριξη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αποτελεί διαχρονική ανάγκη και συνταγματική επιταγή για την ελληνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η ενίσχυση αυτών των οικογενειών σε καίριους τομείς της καθημερινότητάς τους, όπως είναι η πρόσβαση σε κατάλληλη και αξιοπρεπή στέγη, καθώς και η δυνατότητα απόκτησης ιδιωτικού μεταφορικού μέσου (Ι.Χ.), το οποίο κρίνεται απολύτως απαραίτητο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους. Το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ελλάδας κατοχυρώνει ρητά την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας, ενώ στην παράγραφο 2 αναφέρεται ότι "οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος". Είναι ευρέως γνωστό ότι οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην εύρεση και απόκτηση κατοικίας, τόσο λόγω των υψηλών τιμών της αγοράς όσο και λόγω των αυξημένων αναγκών σε χώρους διαβίωσης. Επιπλέον, η ύπαρξη περισσότερων παιδιών συνεπάγεται αυξημένες μετακινήσεις για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς και άλλους οικογενειακούς σκοπούς. Η απόκτηση Ι.Χ. μεγάλης χωρητικότητας είναι πολλές φορές αναγκαία αλλά ταυτόχρονα οικονομικά δυσπρόσιτη. Η στήριξη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κοινωνική πολιτική αλλά και στρατηγική επένδυση στο μέλλον της χώρας. Η ενεργοποίηση ουσιαστικών παρεμβάσεων στον τομέα της στέγασης και της μετακίνησης θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών αυτών και θα ενισχύσει τη γεννητικότητα σε μία περίοδο έντονης δημογραφικής κρίσης.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προβλέπεται από το αρμόδιο υπουργείο η υλοποίηση ειδικών στεγαστικών προγραμμάτων που να απευθύνονται αποκλειστικά σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες; Αν ναι, ποια είναι τα κριτήρια και οι διαδικασίες συμμετοχής;
2. Υπάρχει πρόθεση για ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με προτεραιότητα σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά;
3. Προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση ή απαλλαγή για πολύτεκνους ή τρίτεκνους που αποκτούν πρώτη κατοικία;
4. Ποια μέτρα λαμβάνονται ή σχεδιάζονται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη διευκόλυνση της απόκτησης Ι.Χ. από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
 
 
ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
Αθήνα
KOIN. : Πολιτική Γραμματεία Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη στήριξης πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στον τομέα της Στέγασης και της απόκτησης Ιδιωτικής Χρήσης Οχήματος»
ΣΧΕΤ: Η με αριθ. πρωτ. 4846/24-4-2025 Ερώτηση.
Σε απάντηση στην αριθμ. 4846/24-04-2025 Ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης κ. Στυλιανού Φωτόπουλου, με θέμα «Ανάγκη στήριξης πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στον τομέα της Στέγασης και της απόκτησης Ιδιωτικής Χρήσης Οχήματος», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Αναφορικά με τα ερωτήματα 1 και 2, σας γνωρίζουμε ότι προβλέπεται η ενίσχυση πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών στα ακόλουθα προγράμματα:
1. Πρόγραμμα Σπίτι μου Ι και ΙΙ
Το Πρόγραμμα Σπίτι μου Ι θεσπίστηκε με το Ν.5006/2022, με αντικείμενο τη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα σε νέα άτομα ή νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, με σκοπό την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ και δεν οφείλεται τόκος, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης της ΔΥΠΑ για τα δάνεια του παρόντος δεν υπερβαίνει τα 750 εκ. ευρώ. Αν ο δανειολήπτης είναι ή καθίσταται, μετά τη σύναψη του δανείου, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, το ποσό των τόκων καλύπτεται από τη Δ.Υ.Π.Α. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί για ένταξη στο πρόγραμμα 8.981 αιτήσεις, έχουν συναφθεί 7.779 δανειακές συμβάσεις και έχουν εκταμιευθεί 7.758 δάνεια. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει ήδη η εφαρμογή του προγράμματος Σπίτι μου ΙΙ με διεύρυνση των εισοδηματικών και ηλικιακών ορίων του με στόχο την κάλυψη 20.000 δικαιούχων και φορέα υλοποίησης την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου κατά 50% επί του επιτοκίου της τράπεζας, αν ο ενδιαφερόμενος είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης τρίτεκνος ή πολύτεκνος. Η επιδότηση επιτοκίου θα καλύπτεται καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου, από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όσοι τελικοί αποδέκτες καταστούν τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι μετά τη σύναψη του δανείου ΤΑΑ, η επιδότηση επιτοκίου ξεκινά μετά την υποβολή στο
Πιστωτικό Ίδρυμα των απαιτούμενων δικαιολογητικών και αφορά στην υπολειπόμενη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ΤΑΑ. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί για ένταξη στο πρόγραμμα 5.712 αιτήσεις και έχουν συναφθεί 499 δανειακές συμβάσεις.
2. Πρόγραμμα Κάλυψη
Με το ν. 5006/2022 (239 Α΄) θεσπίστηκε το πρόγραμμα Κάλυψη, με το οποίο επιδιώκεται η αξιοποίηση του υφιστάμενου αποθέματος διαμερισμάτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής μίσθωσης. Στόχος του προγράμματος είναι η διάθεση ιδιωτικών κατοικιών με επιδοτούμενη μίσθωση σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία. Η επιλογή των ωφελούμενων γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια με προτεραιότητα στις μονογονεϊκές, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες. Το πρόγραμμα καλύπτει το κόστος μίσθωσης της κατοικίας για διάστημα τριών ετών και τυχόν δαπάνες επισκευών και μεταφοράς οικοσκευής, όπου απαιτείται.
3. Κοινωνική Αντιπαροχή
Κοινωνική αντιπαροχή είναι η σύμβαση με αντικείμενο τη σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει, με δικές του δαπάνες, κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος. Η σύμβαση κοινωνικής αντιπαροχής μπορεί να αφορά και δομημένα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει και την κατεδάφιση των κτισμάτων, η οποία γίνεται με δαπάνες του αναδόχου. Οι δικαιούχοι μισθωτές σε προγράμματα κοινωνικής αντιπαροχής επιλέγονται με βάση αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια, και ιδίως το εισόδημα, την οικογενειακή τους κατάσταση και την ηλικία των τέκνων των δικαιούχων.
Τα ερωτήματα 3 και 4 δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΟΜΝΑ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου