Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Παροχές σε Τρίτεκνες Οικογένειες

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4590/2019 (ΦΕΚ Α΄ 17/07.02.2019) ΙΣΧΥΕΙ
ΑΡΘΡΟ 64 ΟΠΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν.2190/1994(Α΄28) ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥ ΓΟΝΕΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
Α)ΩΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΓΟΝΕΑΣ ΝΟΕΙΤΕ Ο ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ Ή ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ Ή ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΝΤΩΝ Ή ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ Ή ΕΚΤΟΣ ΓΑΜΟΥ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΩΝ ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ (25ο) ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ
Ή ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠ. ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΩΣ ΟΜΟΤΑΓΗ ΕΚΠ. ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ Ή ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΤΡΙΑΚΟΣΤΟ (30ο) ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ( ΓΙΑ ΑΣΕΠ) ΣΤΑ ΤΕΚΝΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ (67%) ΚΑΙ ΑΝΩ ΙΣΟΒΙΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Β)ΩΣ ΤΕΚΝΟ ΤΡΙΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΟΕΙΤΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥ ΓΟΝΕΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
1. ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜ. ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΥ- ΔΕΛΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΔΕΛΤΙΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
2.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ-ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Οι γονείς και τα παιδιά οικογενειών με 3 παιδιά λαμβάνουν την ίδια μοριοδότηση με τους γονείς και τα τέκνα πολυτέκνων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων τους.
3.ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΕΙ
Από το 2006 κατά την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πτυχιούχων ΑΕΙ ποσοστό 20% προσλαμβάνεται από τους εγγεγραμμένους στο σχετικό πίνακα εκπαιδευτικούς που έχουν τρία τέκνα.(Στόχος και συνεχές αίτημα προς το Παιδείας να επανέλθει το σύστημα ποσοστώσεων που ίσχυε)
4.ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ–2020
Αρκετές είναι οι αλλαγές που φέρνει στις μετεγγραφές το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο δόθηκε για διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.Αλλάζουν τα οικονομικά κριτήρια, αλλαγές έχουμε και στα κοινωνικά κριτήρια, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή είναι η καθιέρωση της βάσης μορίων από τις Πανελλαδικές για να έχει δικαίωμα μετεγγραφής ο φοιτητής.
5.ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ
Ο πατέρας 3 τέκνων απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία.
Μέχρι τώρα μειωμένη στρατιωτική θητεία είχε μόνο το πρώτο αγόρι της οικογένειας.
Από τώρα και μετά μειωμένη στρατιωτική θητεία θα έχουν όλα τα αγόρια της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας.
Τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών θα υπηρετούν
(Νομος 4609 – Κεφ Β΄- Αρθρο 18 – Παρ 3)
-8 μήνες αντί για 9 στον Στρατό Ξηράς
-9 μήνες για το Ναυτικό και την Αεροπορία (από 12 που είναι σήμερα)
«(1) Όλοι οι αδελφοί από τρία ή τέσσερα ζώντα αδέλφια.».
Μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση δηλαδή ΟΛΑ τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών έχουν μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.
Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3883/2010 (Α΄ 167)
«Τα προαναφερόμενα στελέχη υπηρετούν, υποχρεωτικά, στον τόπο της προτίμησής τους, μετά από σχετική αναφορά τους. Η παρ. 3 εφαρμόζεται αναλόγως.».
Βάση της αλλαγής οι μεταθέσεις των Τριτέκνων Στρατιωτικών αλλάζει προς το καλύτερο , ήτοι οι Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι Στρατιωτικοί μετατίθενται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και κατόπιν επιθυμίας τους στον τόπο που επιθυμούν.
6.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΙΕΚ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Κατά την επιλογή των εκπαιδευομένων η καταρτιζομένων στα ΙΕΚ, η ιδιότητα του γονέα ή τέκνου οικογένειας με 3 παιδιά λαμβάνει την ίδια μοριοδότηση με την ιδιότητα γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας.
7.ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, συναυλίες των Κρατικών Ορχηστρών, ορισμένες κινηματογραφικές αίθουσες και θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου συγκεκριμένες ημέρες. Επίσης, μειωμένο εισιτήριο για ορισμένες παραστάσεις Απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία
Οι γονείς τρίτεκνων οικογενειών, όταν τα παιδιά τους είναι έως 18 ετών και έως 24 εάν σπουδάζουν και ανεξαρτήτως ηλικίας εάν έχουν αναπηρία, Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφο 2 (ιβ) της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/
Φ32-Φ56/226261/135785/7473/4873/7-7-2016(ΦΕΚ 2173/Β΄/13-7-2016
Αρχ. Μουσείο Θεσσαλονικης-Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού-Λευκός Πύργος-Αρχαιολογίκος χώρος και Μουσείο Αρχαίας Ρωμα’ικής Αγοράς-Γαλεριανό Συγκρότημα-Αψιδωτή Αιθουσα-Ροτόντα-Πύργος Τριγωνίου-Βυζαντινό Λουτρο-Λουτρά Παράδεισος-Σπήλαιο και Μουσείο Πετραλώνων
8.ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ
Ενήλικες : από 18 ευρώ το εισιτήριο, με την κάρτα μελους συλλογου τριτεκνων 14 ευρώ.
Παιδιά 3-12 ετών: από 14 ευρώ το εισιτήριο, με την κάρτα πάσο του συλλόγου 12 ευρώ
9.ΑΔΕΙΑ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Σε ποσοστό μέχρι 15% από το συνολικό αριθμό αδειών επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών χορηγούνται κατά σειρά προτεραιότητας σε πολύτεκνους και τα τέκνα τους.
10.ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Οι άδειες άσκησης υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου χορηγούνται σε ποσοστό μέχρι 15% από το συνολικό αριθμό των προς διάθεση αδειών σε πολύτεκνους κατά σειρά προτεραιότητας και ανάλογα με τις ανάγκες της Περιφέρειας.
11.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Σε ποσοστό 3% , ήτοι 31 Έλληνες σπουδαστές/στριες (Πλοίαρχοι και Μηχανικοί), υποψήφιων γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.
12.ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Μια νέα κατηγορία εισακτέων δοκίμων έχει δημιουργηθεί στις σχολές αστυνομίας αυτή των τρίτεκνων οικογενειών μέσα στο ισχύον 12% στο οποίο περιλαμβάνονται και οι πολύτεκνοι. Η εισαγωγή γίνεται με βάση την επιτυχία τους στο διαγωνισμό.
13.ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Τρίτεκνοι ή τέκνα τριτέκνων
Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχουν πεδία για όλες τις κατηγορίες: Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Ειδικές Κατηγορίες κ.λ.π. Σημειώνετε ανάλογα ΝΑΙ ή ΟΧΙ και στις επιδιωκόμενες θέσεις τους κωδικούς θέσεων που αντιστοιχούν στην ιδιότητα σας για την ειδικότητα που διαγωνίζεστε.
Για την απόδειξη της ιδιότητας του τρίτεκνου ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας για την κάλυψη ποσοστού 10% των προκηρυσσομένων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα, ιδιότητα την οποία αποκτούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις, απαιτείται να προσκομίζουν:
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου {(ΟΠΣΕΔ)-ΚΥΑ 7228/2014 (Φ.Ε.Κ. 457/Β’/2014)} που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.
14. ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
Δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι που είναι γονείς τριών τέκνων ή ένα τέκνο οικογένειας με 3 παιδιά που είναι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι τοποθετούνται στον τόπο των συμφερόντων τους εφόσον ο νόμος το επιτρέπει και δεν μετατίθενται παρά μόνο με αίτηση τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν 3528/2007 (κώδικας δημοσίων υπαλλήλων)
*** ΠΡΟΣΟΧΗ: Bλ.ΑΡΘΡΟ 54 Ν.4223/2013, ΦΕΚ Α 287/31.12.2013, σχ με .την κινητικότητα του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.με το οποίοκωδικοποούνται οι παράγραφοι 7, 8 και 9 του άρθρου 67, οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 68 και η παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 3528/2007
Θέματα μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίζει το Άρθρο 39, του Νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών.
15. ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ
Η ρύθμιση για τους τρίτεκνους και το ποσοστό πρόσληψής τους από τους πίνακες αναπληρωτών
16.ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Οι γονείς με τρία παιδιά από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο μέχρι 2.000 κυβικά με απαλλαγή 100% από το τέλος ταξινόμησης από το 2008 και στο εξής. Για τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών το ποσοστό απαλλαγής είναι 50%. Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ ο ΦΠΑ καταβάλλεται κανονικά
Η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης γονέων με τρία τέκνα παρέχεται για μία μόνο φορά και για ένα αυτοκίνητο ανά οικογένεια.
17.ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ
Το ποσό επιδότησης ενοικίου αναπροσαρμόζεται με υπουργικές αποφάσεις.
Όσον αφορά τα εισοδηματικά δεδομένα που πρέπει να πληρούνται από τους δικαιούχους καθώς και τα υπόλοιπά κριτήρια/προϋποθέσεις παραμένουν ωστόσο τα ίδια.
18. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Στα ινστιτούτα οι εκπαιδευτές γονείς τριών παιδιών λαμβάνουν προσαύξηση 10% επί του συνόλου.
19.Η χορήγηση σχολικής άδειας από τον εργοδότη για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.
Η διάρκεια της άδειας είναι μέχρι τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος Εφόσον και οι δύο γονείς εργάζονται αποφασίζουν ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της άδειας αυτής. Στη στοιχειώδη εκπαίδευση ανήκει και το νηπιαγωγείο.
(ν. 1483/1984, άρθρο 9)
Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού που έχουν τέκνα, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα σε δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, για να επισκεφθούν το εκπαιδευτικό ίδρυμα των τέκνων τους και να ενημερωθούν για την επίδοση τους.
Η συνολική διάρκεια της δικαιούμενης άδειας καθορίζεται ως εξής:
α) Ο γονέας-υπάλληλος που έχει ένα (1) τέκνο, το οποίο παρακολουθεί μαθήματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούται άδεια έως τέσσερις (4) ημέρες το έτος.
β) Ο γονέας-υπάλληλος που έχει δύο (2) τέκνα, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δικαιούται έως πέντε (5) ημέρες το έτος.
γ) Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, η ως άνω άδεια ανέρχεται ως εξης οπως αναφέρει το έγγραφο .
Σε περίπτωση που τα τέκνα παρακολουθούν μαθήματα σε ιδρύματα διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας, η δικαιούμενη άδεια αυξάνεται κατά μία (1) ημέρα. Η εν λόγω άδεια είναι με πλήρεις αποδοχές και ο χρόνος αυτής λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.
20.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ ΕΤΟΥΣ 2020.
Ο ΛΑΕ /ΟΠΕΚΑ υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε 4.000 τρίτεκνες και 1.000 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, που είναι συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες και 4.000 τρίτεκνες. Οι μητέρες πρέπει επίσης να είναι δικαιούχοι περίθαλψης με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα και ειδικότερα τα τέκνα με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
στις Ιουνίου 04, 2020
21. Έκπτωση στην έκδοση διαμονητηρίου για την επίσκεψη στο Άγιο Όρος. Από 25€ αρχική τιμή στα 10€ με την κάρτα μέλους του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου